Är det orealistiskt att leva hållbart?

07.10.2014 19:10

"”Är det orealistiskt att leva hållbart?”

Om vi bygger vägar för att tillgodose framtida bilberoende, då bygger vi in problemen. Vi ska uppfylla klimatmålen, inte trafikprognoserna", säger Mattias Höjer.

Forskning på djupet Publicerad 2014-09-15 Städerna blir allt större och allt fler. Därmed ökar också stadsbornas betydelse i kampen för att uppnå EU:s miljömål för 2050. – Det kommer att behövas trendbrott på flera områden för att stadsbornas energianvändning ska bli hållbar, säger Mattias Höjer, KTH-professor som forskat kring flera möjliga framtidsscenarier. Halva jordens befolkning lever i dag i städer. Inflyttningen till stadsmiljöer ökar och forskare har länge intresserat sig för hur en hållbar stad skulle kunna skapas. Mattias Höjer konstaterar att det kommer att göras stora investeringar på byggfronten när städerna växer. – Det är viktigt att inte fokusera för mycket på vad som är ”ekonomiskt genomförbart” i det här läget, för då kommer vi ingen vart. Klimatmålen behöver ses som en ram, en förutsättning. Sen får man söka så bra lösningar som möjligt inom den ramen. För att nå EU:s miljömål 2050 måste Sverige minska mängden koldioxidutsläpp från cirka 50 miljoner ton till nära noll. Mattias Höjer och en grupp forskarkollegor från KTH, FOI och Stockholms universitet har sedan början av 2000-talet tagit fram möjliga framtidsbilder för städer med hållbar energianvändning, med utgångspunkt från Storstockholm. – Även mindre städer och orter i glesbygd skulle beröras på liknande sätt av våra framtidsbilder, säger Mattias Höjer. – Genom våra framtidsbilder kan vi konkretisera tanken på miljövänligt beteende. Om framtiden bara beskrivs i termer av prognoser riskerar vi att inte se att det finns alternativ. I bokens framtidsbilder uppnås förändringarna på olika sätt. Han nämner fem återkommande förändringar som behövs om Sverige ska uppnå en hållbar energianvändning: 1.Teknikutveckling. Effektiviseringen av maskiner, fordon och bebyggelse används till att minska den totala energianvändningen istället för att öka den. 2.Boende och hus. Boytan per person minskar, så att energianvändningen minskar. 3.Pendlingsresande. Färre pendlar till arbetsplatsen. Fler jobbar hemma, eller bor nära arbetsplatsen. Lokalt samlade arbetsplatser närmare bostaden kan skapas i gemensamma kontor utanför tätorterna. 4.Kött. Köttätandet minskar, av hälso- och miljöskäl. Kött är dessutom mycket dyrare än i dag. 5.Flygresande. Antalet flygresor halveras. Fritidsflygningar reduceras till samma nivå som i mitten av 1990-talet. Affärsresandet minskar. Många arbetsgivare väljer IT-konferenser i stället för fysiska möten runtom i världen.

www.kth.se/forskning/pa-djupet/ar-det-orealistiskt-att-leva-hallbart-1.499677?utm_source=KTH-Sustainability+External+newsletter&utm_campaign=a0767b95b4-OctoberExtern_nyhetsbrev_MHU_10_3_2014&utm_medium=email&utm_term=0_940bb5395c-a0767b95b4-145256757&ct=t%28OctoberExtern_nyhetsbrev10_3_2014%29

 

 

Kontakt

Helen Rosell och Klimatet rosell62@hotmail.com